Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

ÂKİFNÂME’DE KARAKTER ANALİZİ

Yıl 2022, Sayı: 10, 87 - 107, 30.12.2022
https://doi.org/10.48131/jscs.1179644

Öz

Mehmet Akif Ersoy, Türk millî kültürünün en önemli değerleri arasında bulunmaktadır. Bu gibi değerlerin yozlaştırılmadan nesilden nesile aktarılması büyük önem arz ermektedir. Bunun için de dikkat edilmesi gereken en önemli husus Mehmet Akif Ersoy gibi kültürel değerlerin doğru kaynaklardan yararlanarak anlatılmasıdır. Türk kültür tarihinde Mehmet Akif Ersoy’la ilgi çok sayıda kaynak bulunmaktadır. Bu kaynakların büyük bir kısmı temelde Mehmet Akif Ersoy’un örnek şahsiyetine tanıklık eden Süleyman Nazif, Eşref Edip, Hasan Basri Çantay ve Mithat Cemal Kuntay gibi yazarların biyografi türü eserlerinden yararlanılarak kaleme alınmıştır. Mehmet Akif Ersoy’u doğru okumak ve anlamak için bu temel kaynaklardan mümkün olduğu ölçüde yararlanmak gerekmektedir. Bu çalışmada Mehmet Akif Ersoy’un örnek şahsiyeti Hasan Basri Çantay’ın Âkifnâme adlı eseri kaynak gösterilerek analiz edilmektedir. Âkifnâme Hasan Basri Çantay’ın 1937 yılında Türk Dili gazetesinde çıkan hatıra yazılarından derlenmiş önemli bir kaynaktır. Çantay, eserde samimi dostu Mehmet Akif Ersoy’un örnek şahsiyeti hakkında hatıralara dayalı bilgiler vermektedir. Eser aynı zamanda Akif’in vefatından sonra dönemin seçkin yazarlarının onunla ilgili görüş ve tespitlerini de içermektedir. Bu çalışmanın temel amacı Âkifnâme’den yararlanarak Milli Şair’le ilgili araştırmacılara kaynağa dayalı doğru bilgiler sunmaktır. Çalışmada elde edilen bulgular Akif’in bilgili, mütevazı, onurlu, idealist, cesur ve diğerkâm şahsiyetine göre sınıflandırılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular Âkifnâme adlı eserin Mehmet Akif Ersoy’un örnek vasıflarına kaynaklık edecek hatıralar ve bilgiler içerdiğini ortaya koymaktadır.

Destekleyen Kurum

yok

Proje Numarası

yok

Teşekkür

makalenin Aralık sayısı için değerlendirme sürecinin başlatılmasını rica ederim.

Kaynakça

  • Acar, İ. (2017). Zekâtın önemi, temel ihtiyaçlar ve nisab miktarıyla ilgili değerlendirmeler. İslam Hukuku Araştırmaları Dergisi, 18. 129-141.
  • Akalın, Ş.H. vd. (2011). Türkçe Sözlük. Ankara: TDK Yayınları.
  • Atsız, N. (1937). Atsız diyorki. Yeni Adam. 172. 167-172.
  • Çantay, H. B. (1966). Âkifnâme, Mehmet Akif. Haz. M. Çantay. İstanbul: Ahmed Said Matbaası.
  • Kapukaya, Z. (2016). Hasan Basri Çantay-Mehmet Akif Ersoy dostluğu ve Akifnâme. Kırıkkale İslami İlimler Fakültesi Dergisi, 1.1. 35-46.
  • Kuntay, M. C. (2001). Mehmet Akif, İstanbul: Timaş Yayınları.
  • Öztürkçü, (2015). Mehmet Akif’i nasıl bilirdiniz? Akif’in vefatından sonra Yeni Adam Dergisi’nde yapılan anket. Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, 12. 7-50.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sanat ve Edebiyat
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

M. Halil Sağlam 0000-0001-7557-7021

Proje Numarası yok
Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi 24 Eylül 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Sayı: 10

Kaynak Göster

APA Sağlam, M. H. (2022). ÂKİFNÂME’DE KARAKTER ANALİZİ. Toplum Ve Kültür Araştırmaları Dergisi(10), 87-107. https://doi.org/10.48131/jscs.1179644

“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sosyal ve beşeri bilimler alanında yapılan özgün çalışmalara zemin hazırlamayı esas alan disiplinler arası bir akademik dergidir. Sosyal ve beşeri bilimler alanında farklı disiplinlerdeki bağımsız bilim insanlarının birlikteliğiyle 2018 Yılında kurulmuş olan derginin bütün sayılarının elektronik formda yayımlanması kararlaştırılmıştır. Derginin resmi ya da resmi olmayan herhangi bir kurum, kuruluş veya grupla bağı yoktur. Derginin yayımlanması için fikirleri ve emekleriyle destek veren bütün bilim insanlarının ortak maksadı sosyal ve beşeri bilimler sahasında çalışanların akademik gelişimlerine katkıda bulunmakla beraber sosyal ve beşeri bilimlerin topluma daha fazla fayda sağlamaları için yeni imkanlar aramaktır.

“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi”nin (J-SCS) yayın dili Türkçe ve İngilizce’dir.

“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” (J-SCS) sadece elektronik ortamda www.toplumvekultur.com ve dergipark.org.tr üzerinden yayımlanır, açık erişim politikasını benimser. Dergi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez çıkar.

Yayınlar için eser sahiplerinden herhangi bir ücret alınmaz, editörlere, yayın kuruluna ve hakemlere ve eser sahiplerine herhangi bir ücret ödenmez. Dergide yayımlanması için iletişim adresine makale gönderen yazarların telif hakkı ile ilgili bu açıklamayı okuyup onayladığı kabul edilir.

“Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip bütün araştırmacıların çalışmalarına açıktır. Birinci yazarı “doktor” veya “doktora öğrencisi” olan makalelerin ikinci, üçüncü ve dördüncü yazarlarının “doktor” veya “doktora öğrencisi” unvanına sahip olması zorunlu değildir. Bir makalede en fazla dört yazar ismi bulunabilir. Yazım kurallarına uygun olarak hazırlanmış olan makaleler editör incelemesinden geçtikten sonra hakem incelemesine sunulur. Hakemler makalede düzeltme isteyebilir, doğrudan ret veya kabul edebilir. Hakem değerlendirmesi sonu ret edilen makaleler için yazarı tarafından üçüncü bir hakem değerlendirmesi istenebilir, editör bu talebi uygun görürse makale üçüncü bir hakeme gönderilir. İki hakemden birinin kabul, diğerinin ret verdiği durumlarda ise editör makaleyi kabul ya da ret edebilir yahut üçüncü bir hakemden değerlendirme isteyebilir.

Daha önce başka bir yazılı kaynakta yayımlanmış veya değerlendirme aşamasında olan eserler “Toplum ve Kültür Araştırmaları Dergisi” yayın sürecine kabul edilmezler. Yayımlanan yazılar ile ilgili bütün etik ve yasal sorumluluk yazarlarına aittir.