Çeviri
BibTex RIS Kaynak Göster

R. W. Connell’in “Erkeklikleri”: Yanıt

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 1, 197 - 200, 31.05.2022
https://doi.org/10.33708/ktc.1100157

Öz

1970’lerin başındaki Erkek Kurtuluş hareketinin ilk kıpırdanmaları, erkeklerin ataerkillikteki yeri kadar “eril rol” içerisindeki sorunlara ilişkin de bir tartışma başlattı. Yıllarca tartışma gerçeklerden bağımsız olmasa da uzak devam etti ki bu erkeklikle ilgili fantastik masalların bir açımlama olarak düşünülebileceği bir durum.
1990’ların başında, erkekler ve toplumsal cinsiyet ile ilgili belirli sayıda çalışma birikmişti. Bu süreçte Gender&Society’nin hatırı sayılır bir rolü vardır. Erkeklikler’in (Masculinities) temel amaçlarından biri (çoğunluğu bilinmeyen) bu araştırmayı değerlendirmek ve belgelemek, tarihsel bir bağlama oturtmak, anlaşılması konusunda kuramsal bir çerçeve sunmak ve politik ve entelektüel sonuçlarını çözümlemekti. Patricia Yancey Martin ve Judith Lorber, bu çabayı cömert bir biçimde değerlendirmektedirler ve böylesi yargıçların metnin yararlı olduğuna ilişkin düşüncelerinden memnunluk duymaktayım. Aynı zamanda açıkça dile getirdikleri ve önemli olduğunu düşündüğüm eleştirilerini de nezaketle karşılamaktayım. Argümanları geliştirmek maksadıyla ve onları çözümlemek adına, burada bazı temel noktalara kısa cevaplar sunmaktayım (alan kısıtlaması nedeniyle diğer noktalara değinemeyeceğim).

R. W. Connell’in “Erkeklikleri”: Yanıt

Yıl 2022, Cilt: 5 Sayı: 1, 197 - 200, 31.05.2022
https://doi.org/10.33708/ktc.1100157

Öz

1970’lerin başındaki Erkek Kurtuluş hareketinin ilk kıpırdanmaları, erkeklerin ataerkillikteki yeri kadar “eril rol” içerisindeki sorunlara ilişkin de bir tartışma başlattı. Yıllarca, bu tartışma gerçeklerden bağımsız olmasa da gerçeklerden uzak sürdü ki bu erkeklikle ilgili fantastik öykülerin bir açımlama olarak görülebileceği bir durumdu. 1990’ların başında, erkekler ve toplumsal cinsiyet ile ilgili belirli sayıda çalışma birikmişti. Bu süreçte Gender & Society’nin hatırı sayılır bir rolü vardır. Erkeklikler’in (Masculinities) temel amaçlarından biri (çoğunluğu bilinmeyen) bu araştırmayı belgelemek ve değerlendirmek, tarihsel bir bağlama oturtmak, anlaşılması konusunda kuramsal bir çerçeve sunmak ve politik ve entelektüel sonuçlarını çözümlemekti. Patricia Yancey Martin ve Judith Lorber, bu çabayı cömert bir biçimde değerlendirmektedirler ve böylesi uzmanların metnin yararlı olduğuna ilişkin düşüncelerinden memnunluk duymaktayım. Aynı zamanda açıkça dile getirdikleri ve önemli olduğunu düşündüğüm eleştirilerini de nezaketle karşılamaktayım. Argümanları geliştirmek maksadıyla ve onları çözümlemek adına, burada bazı temel noktalara kısa cevaplar sunmaktayım (alan kısıtlaması nedeniyle diğer noktalara değinemeyeceğim). 

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Çeviri
Çevirmenler

Damla Tanal Tatar

Yayımlanma Tarihi 31 Mayıs 2022
Gönderilme Tarihi 7 Nisan 2022
Yayımlandığı Sayı Yıl 2022 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA R. W. Connell’in “Erkeklikleri”: Yanıt (D. Tanal Tatar, çev.). (2022). Akdeniz Kadın Çalışmaları Ve Toplumsal Cinsiyet Dergisi, 5(1), 197-200. https://doi.org/10.33708/ktc.1100157

Dergide yayımlanan tüm çalışmalar, kamu ve tüzel kişilerce, gerekli atıflar verilmek koşuluyla kullanıma açık olup dergide yayımlanmış çalışmaların tüm sorumluluğu yazarlarına aittir.