Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE REKLAM VE DEĞİŞİMİ

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 18, 17.01.2023

Öz

Neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan reklam faaliyetleri günümüzde oldukça farklılaşarak yeni bir hal almıştır. Buradan hareketle yapılan bu çalışma geçmişten bu yana reklam ve reklamcılık sektörünün hangi dönemlerden geçerek günümüze ulaştığını, reklamın kullanım alanlarında ne gibi değişimlerin meydana geldiğini ve geçmişteki reklam mecraları ile günümüzdeki reklam mecralarının arasında ne gibi farklılıklar olduğunu ortaya koymaya yönelik bir çalışmadır. Çalışma reklamın ve reklam kullanım mecralarının tarihsel süreç içerisinde ne gibi aşamalardan geçtiğini ve geçmişten bu yana geçirdiği değişimleri ortaya koymaya amaçlamaktadır. Yapılan çalışma teorik bir çalışma olup, ilgili literatürün konu dahilinde incelenmesi sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Konunun tam manası ile kavranabilmesi için önce konu ile alakalı temel kavramlar açıklanmış daha sonra ise reklamın günümüzde aldığı hal açıklanmıştır. Bu bağlamda yapılan literatür incelemeleri sonucunda reklamın yaşanılan teknolojik gelişmeler (internet, uydu vb.) ve daha düşük maliyetler sebebi ile dijital mecralara kaydığı görülmektedir. Günümüzün reklam verenlerinin ve reklamcılarının dijital medyaya yatırımlar yaptığı literatürde yapılan çalışmalar doğrultusunda tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Arat, T.; Kazan, İ. (2019). “Geleneksel Reklamcılıktan Dijital Reklamcılığa Geçiş”. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 7 (18): 448-464.
  • Arens, W. (2002). Contemporary Advertising. New York: Mc.Gram Hill Inc.
  • Bilici, İ., E. (2014). Medya Okuryazarlığı ve Eğitimi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.

ADVERTISING AND CHANGE FROM PAST TO PRESENT

Yıl 2023, Cilt: 3 Sayı: 1, 1 - 18, 17.01.2023

Öz

Advertising activities, which are almost as old as human history, have become quite different today and have taken a new form. From this point of view, this study is a study aimed at revealing the periods in which the advertising and advertising industry has reached today, what kind of changes have occurred in the areas of use of advertising, and what kind of differences there are between the advertising channels in the past and today's advertising channels. The study aims to reveal what kind of stages advertising and advertising usage channels have passed through in the historical process and the changes they have undergone since the past. The study is a theoretical study and it was revealed as a result of examining the relevant literature within the subject. In order for the subject to be fully comprehended, first the basic concepts related to the subject were explained and then the current state of the advertisement was explained. As a result of the literature review made in this context, it is seen that the advertisement has shifted to digital channels due to technological developments (internet, satellite, etc.) and lower costs. It has been determined in accordance with the studies in the literature that today's advertisers and advertisers invest in digital media.

Kaynakça

  • Arat, T.; Kazan, İ. (2019). “Geleneksel Reklamcılıktan Dijital Reklamcılığa Geçiş”. Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi. 7 (18): 448-464.
  • Arens, W. (2002). Contemporary Advertising. New York: Mc.Gram Hill Inc.
  • Bilici, İ., E. (2014). Medya Okuryazarlığı ve Eğitimi. Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Alper Musa Sağlık

Yayımlanma Tarihi 17 Ocak 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 3 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Sağlık, A. M. (2023). GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE REKLAM VE DEĞİŞİMİ. Simetrik İletişim Araştırmaları Dergisi, 3(1), 1-18.