Bu araştırmanın amacı, aktif öğrenme ve geleneksel öğretim yöntemlerinin, ilköğretim öğrencilerinin okuduğunu anlama başarısı ve eleştirel düşünme becerileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmada kontrol gruplu öntest-sontest deney deseni kullanılmıştır. Bir ilköğretim okulunun iki sekizinci sınıfında yürütülen deneysel çalışmada yer alan deney grubunda aktif öğrenme teknikleri ve işleri, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Uygulama 13 hafta sürmüştür. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından oluşturulan Okuduğunu Anlama Testi, araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan Ennis-Weir Eleştirel Düşünme Kompozisyon Testi ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, t Testi ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, aktif öğrenmenin öğrencilerin okuduğunu anlama başarıları ve eleştirel düşünme becerileri üzerinde geleneksel öğretim yöntemlerine göre daha etkili olduğu saptanmıştır. Bu çalışma yazarın “Aktif Öğrenmenin Okuduğunu Anlama, Eleştirel Düşünme ve Sınıf İçi Etkileşim Üzerindeki Etkileri” başlıklı doktora tez çalışmasının bir bölümünden oluşmaktadır. Canan Koç; CU Eğitim Fakültesi. E-Mail: ckoc@cumhuriyet.edu.tr
Bu araştırmanın amacı, aktif öğrenme ve geleneksel öğretim yöntemlerinin, ilköğretim öğrencilerinin okuduğunu anlama başarısı ve eleştirel düşünme becerileri üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmada kontrol gruplu öntest-sontest deney deseni kullanılmıştır. Bir ilköğretim okulunun iki sekizinci sınıfında yürütülen deneysel çalışmada yer alan deney grubunda aktif öğrenme teknikleri ve işleri, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Uygulama 13 hafta sürmüştür. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından oluşturulan Okuduğunu Anlama Testi, araştırmacı tarafından Türkçeye uyarlanan Ennis-Weir Eleştirel Düşünme Kompozisyon Testi ile toplanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, t Testi ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, aktif öğrenmenin öğrencilerin okuduğunu anlama başarıları ve eleştirel düşünme becerileri üzerinde geleneksel öğretim yöntemlerine göre daha etkili olduğu saptanmıştır.
Anahtar Sözcükler: Aktif Öğrenme, Okuduğunu Anlama, Eleştirel Düşünme.
The purpose of this study is to investigate the effects of active learning and traditional teaching methods on reading comprehension and critical thinking skills. The method of the research included pre-test/ post-test experimental design with control group. The study took place in two different eight grades of a elementary school. While active learning methods and instructional tasks were used in experimental group, traditional teaching methods were used in control group for 13 weeks. Data of the research were gathered by a reading comprehension test and Ennis-Weir Critical Thinking Essay Test adapted into Turkish by the researcher. The research results indicate that active learning methods ara more effective than traditional teaching methods on reading comprehension and critical thinking skills.
Keywords: Active Learning, Reading Comprehension, Critical Thinking
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Articles |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 8 Nisan 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011Cilt: 35 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.